Tiramisu dělám tak často, že recept tvořím z paměti a podle oka. Výsledkem je, že tiramisu vždy zmizí hned první den. Vyzkoušela jsem několik různých receptů a nakonec jsem ho upravila k dokonalosti naší chuti. Občas tiramisu obzvláštním přidáním banánu. 🍌
Suroviny
- 500 g Mascarpone
- 175-200 g cukrářských piškotů
- 2 čerstvá vejce (zvlášť bílek a žloutek)
- 5 PL krupicového cukru
- 3 PL brandy (možno použít amareto nebo kvalitní rum)
- 1 odměrka kávy
- kakao na posypání
Postup přípravy
- Pomocí kávovaru do misky udělám kávu, ke které přidám 2 PL brandy.
- Do hlubší mísy oddělíme 2 ks žloutků a přidáme 2 PL cukr a 1 PL brandy. Vše rozmíchám balónovou metlou, aby se cukr rozpustil.
- Používám dortovou formu, kterou vyložím cukrářskými piškoty namočené v připravené kávě.
- Ve vyšší nádobě mám 2 bílky a přidám 3 PL cukru. Vyšlehám sníh metlou tyčového mixéru.
- Teď postupuji rychleji, aby mi nespadl sníh. V míse, kde mám žloutky s cukrem a brandy, přidám 500 g mascarpone a metlou pořádně promíchám. Nakonec stěrkou přidám sníh a zlehka promíchám už jen stěrkou.
- Polovinu takto připraveného krému nanesu na namočené cukrářské piškoty, pak opakuji vrstvu namočených piškotů v kávě a nakonec natřu druhou polovinu krému a uhladím.
- Takto připravený dezert dám na 3 hodiny uležet do lednice. Před servírováním posypu kakaem.
Použité nádobí
- kávovar nebo varná konvice
- tyčový mixér s metlou
- vyšší nádoba na ušlehání bílků
- hlubší mísa na krém
- miska na kávu
- polévková lžíce
- silikonová stěrka
- dortová forma o průměru 28 cm (nebo 6-8 dezertních mističek)
- sítko na kakao
Dodatečné poznámky
Piškoty namáčím do studené kávy, aby nedošlo k roztečení krému při vrstvení. Takže doporučuji připravit kávu jako první, aby stihla vystydnout.
Kontrolu dostatečné tuhosti sněhu provádím otočením nádoby vzhůru nohama.
PL – polévkové lžíce
Kuchařka Klasik
Rodinné recepty přehledně a barevně na jednom místě. Začni psát svůj vlastní kuchařský příběh. Ideální dárek pro každého, kdo miluje vaření a pečení.